How to Learn about Urology, Vasovasostomy and more in Doetinchem

maandag 26 april 2010

Co-Assistenten Informatie beschikbaar op blog

De week urologie maakt deel uit van het co-schap heelkunde. Om de continuiteit te verzekeren worden alle Co's  op de ochtend overdracht van de heelkunde verwacht. Daarna kan de Uro-co naar de poliliniek urologie komen. Hier is het rooster beschikbaar en kan worden gekeken hoe die dag wordt ingedeeld. Dit is voor elke Co-assistent vrij in te delen.Wel wordt geadviseerd om niet uitsluitend OK of Poli te doen maar dit te mixen. Bij de secretaresses hangt op de kast een Operatierooster waarop alle operaties van die week staan. Stel een programma samen waar je in geinteresseerd bent. Je kunt op een dag rustig meerdere malen van uroloog en urologisch programma wisselen. Aan het einde van de dag is de Chirurgische overdracht optioneel.
Op de operatiekamer wordt je geacht actief mee te werken. Doe altijd handschoenen aan. Dit bevorderd aanpakken waardoor je meer leert en een meer actieve plek in het OK team inneemt. Dit wordt gerespecteerd en maakt je Co-schap leuker. Ook loop je een grotere kans om ingezet te worden als assistent aan tafel. Bereid elke operatei voor. Liefst al thuis. In de praktijk lukt dit vaak niet. Direct voor de operatie kun je echter altijd de status van de patient inzien zodat je weet wie je mee gaat opereren en wat je gaat doen. Je kunt daarna in het operatieboek de procedure in korte beschrijving nalezen.
Op de polikliniek zijn nieuwe patienten eventueel door de co-assistent eerst te evalueren. Dat houdt in een volledige anamnese, volledig lichamelijk onderzoek, uitgeschreven differentiaal diagnose, voorstel voor verdere diagnostiek en behandeling. De uroloog bespreekt de patient en stelt de vervolg stappen voor. Ook meekijken tijdens een spreekuur betekend actief aanwezig zijn. Soms is dit door drukte minder mogelijk. Meestal is er echter genoeg ruimte om vragen te beantwoorden. Ook verichtingen en kleine ingrepen kunnen door de co's mee worden gedaan.
Ook raden wij aan een ESWLen urodynamisch onderzoek mee te kijken. Een stukje van het Urodynamisch onderzoek is de vrije uroflow. Het is leuk en leerzaam om dit eens zelf te doen. Als je wil zal de uroloog rondom deze flow wat les geven. Overigens kun je je flow op laten nemen in het Uro-co-flow boek! als we er voldoende hebben zullen we een prijs uitloven voor de mooiste flow.
Wij zouden het enorm waarderen als alle co assistenten op de blog willen reageren over de ervaringen in de week urologie. Dit is voor ons een mooie feedback maar levert ook een groeiende hoeveelheid informatie op voor jullie opvolgers in de toekomst. Daarnaast kan het leuk zijn om na een aantal jaren terug te kijken in de blog en je eigen ervaringen nog een tte lezen.
Succes en veel plezier in jullie eerste stappen in de urologie

1 opmerking:

  1. Op 27 februari j.l. heeft dr. Taubert bij mij een peniscorrectie gedaan. (ziekte van Peyronie)
    De operatie is naar volle tevredenheid verlopen. Dankzij de kundigheid van dr. Taubert is de kromming vrijwel geheel verdwenen. De operatie was pijnloos en is voorspoedig verlopen zonder noemenswaardige napijn . Ik ben zeer tevreden en functioneer weer als vanouds.
    W.C. den Hollander

    BeantwoordenVerwijderen