How to Learn about Urology, Vasovasostomy and more in Doetinchem

vrijdag 25 februari 2011

Achterhoekse Urologie secretaresses gezamelijk in Avenarius

Onlangs vond de eerste bijeenkomst voor urologische secretaresses plaats in Avanarius te Ruurlo. Na uitgebreide instructie over de kneepjes van de onmogelijke DBC registratie systematiek, werd aan het diner kennis gemaakt. Met enige regelmaat hebben de dames uit het Streekziekenhuis Koningin Beatrix en het Slingeland ziekenhuis met elkaar te maken. Hoewel de beide ziekenhuizen nog lang niet klaar zijn om gezamelijk in Varsseveld te gaan bouwen aan een sterke zorg in de Achterhoek, uitwisseling van kennis en versmelting van elkaars kracht kan alleen maar leiden tot verbetering van de urologische kwaliteit in de Achterhoek. In de communicatie tussen verschillende ziekenhuizen bestaat vaak een natuurlijke afweer. Men wil niet graag met andermans problemen opgezadeld worden. In een overvolle praktijk zijn de verzoeken om hulp van een naburig ziekenhuis, bijna zonder uitzondering, niet de gemakkelijkste. Dit is een oud principe dat in de diepste traditie van ziekenhuisgedrag is verankerd. Maar het is niet altijd in het belang van de patient. De deur wordt vaak om onduidelijke redenen dicht gehouden.

Om tot een verbetering van de urologische service te komen in de Achterhoek is naast samenwerking op zorginhoudelijk vlak ook de logistiek van belang. Communicatie tussen twee afdelingen, uitwisseling van patientgegevens, afspraken en andere basale voorwaarden om een patient mobiel te maken in een regio worden bijna zonder uitzondering door secretaresses beheerd. Deze spinnen in het zorgweb kunnen samenwerkingsverbanden maken of breken.

De secretaresses van onze beide Achterhoekse urologie afdelingen hebben elkaar leren kennen tijdens een instructieavond over Diagnose Behandel Eenheden, gevolgd door een lekker etentje. De bereidwilligheid om in het belang van de Patient over de grenzen van het eigen ziekenhuis te kijken werden uitgebreid besproken. Elkaars wachtlijsten werden vergeleken en ideen over het verkorten van de wachttijd bloeiden op. Veilige uitwisseling van patienten informatie via Fax en digitaal dossier liep nog erg stroef. Al snel werd duidelijk dat bekendheid met elkaar en ieds werkwijze deze problemen snel zouminnen oplossen. Vaak zijn deze communicatieproblemen terug te voeren op onwennigheid en onbekendheid met elkaar.Na deze eerste kennismaking in het Ruurlse Avenarius hebben we in ieder geval iedereen een gezicht gegeven. " we telefoneren nu met iemand die we kennen".

Samenwerking tussen Winterswijk en Doetinchem ligt enorm voor de hand. Mondjesmaat ontstaan samenwerkingsverbanden. Dat kan en moet ons inziens nog beter kunnen. Langzaam zullen we binnen de urologie hieraan blijven werken.

Groet

- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Ruurlo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten